ΤΟ ΧΩΡΙΟ ΜΑΣ


ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣΜΕΤΑΒΑΣΗBINTEO

Τα Καστέλλια είναι ένα ημιορεινό χωριό 750 κατοίκων το οποίο υπάγεται στο Δή μο Γραβιάς του Νομού Φωκίδος. Γεωγραφικά βρίσκεται στους πρόποδες της Γκιόνας κοντά στα σύνορα του Νομού Φωκίδας με το Νομό Φθιώτιδας με υψόμετρο 450 μέτρων και καταλαμβάνει έκταση 37.468 ενώ απέχει 35χιλ από την Λαμία 40 χιλαπό την Άμφισσα και 200 χιλ από την Αθήνα.

Ιστορικά το χωριό μας τα Καστέλλια βρίσκονται στο κέντρο της αρχαίας Δωρικής τετράπολης. Οι πόλεις της ήταν το Κυτίνιο, ο Ειριναίος, το Βόιον και η Πίνδος ή Ακίφας και θεωρούταν η μητρόπολη των Δωριέων. Ζωντανή μαρτυρία ως σήμερα είναι τα ερείπια του Παλιόκαστρου Χλωμού, του Νεκροταφείου, και του πύργου του επάνω Καστελλιού. Ενώ το όνομά του σημαίνει κάστρο από το λατινικό Castellium μικρό φρούριο.

Μέχρι το 1810 οι κάτοικοι του χωριού μας διέμεναν στο Παλιό Καστέλλι στη θέση Άγιος Γεώργιος ενώ με τη σύσταση του Ελληνικού κράτους έγινε ο πρώτος καποδιστριακός Δήμος όπου από το 1840 λεγόταν Δήμος Δωρίδας με πρωτεύουσα τα Καστέλλια και περιλάμβανε τα χωριά Καστέλλι, Βάριανη, Κουκουβίστα, Σκλήθρο και Γραβιάς χάνι. Σήμερα το χωριό μας αποτελεί δημοτικό διαμέρισμα του Δήμου Γραβιάς.


Τα Καστέλλια είναι ένα πανέμορφο καταπράσινο χωριό με τρεχούμενα νερά το οποίο αποτελείται από παραδοσιακά και καινούρια σπίτια τα οποία δένουν αρμονικά με το περιβάλλον, ενώ το διασχίζει ο Κηφισός ποταμός οποίος κατά την περίοδο της Άνοιξης του προσδίδει χαρακτηριστική ομορφιά. Απέχει μόλις δύο ώρες μακριά από την Αθήνα και μισή από Άμφισσα και Λαμία με υψόμετρο 450 μέτρα και κλίμα μαλακό το καθιστούν μοναδικό για διαμονή και παραθερισμό.

Το καλοκαίρι με τον ερχομό των καστελιωτών το χωριό σφύζει από ζωή. Ενώ αυτό που χαρακτηρίζει τους σημερινούς Καστελλιώτες είναι η αγάπη τους προς τις επιστήμες.Ας σημειωθεί ότι είναι το μόνο χωριό στο νομό Φωκίδας όπου ο ένας στους τρεις Καστελλιώτες έχει τελειώσει ανώτατη σχολή.
Σήμερα στο χωριό μας Δραστηριοποιούνται τρεις σύλλογοι οι οποίοι καθόλη την διάρκεια του έτους πραγματοποιούν διάφορες εκδηλώσεις δίνοντας ζωή στον τόπο μας.

Ο Προοδευτικός Σύλλογος ‘’Τα Καστέλλια’’ με έδρα την Αθήνα και εκδίδει την εφημερίδα ‘’Καστελλιώτικα Νέα’’.

Ο Πολιτιστικός Σύλογος Καστελλίων που ασχολείται με τα πολιτιστικά και το χορευτικό.

Και ο Σύλλογος Γυναικών Πολιτιστικής Κληρονομιάς Καστελλίων ‘’Η ΠΡΟΟΔΟΣ’’ ο οποίος διοργανώνει έκθεση παλιάς φωτογραφίας και πολλές άλλες εκδηλώσεις διατηρώντας τα ήθη και τα έθιμα του τόπου μας. Το πρώτο δεκαήμερο του Αυγούστου διοργανώνει τον ετήσιο χορό του με παραδοσιακές πίτες προσφορά του συλλόγου.